Hivatkozások készítése

A hivatkozások, más néven linkek azok amik weblapunkat igazán weblappá teszik. Hivatkozások segítségével tudjuk a felhasználót oldalaink között navigálni, illetve kapcsolatot teremthetünk más weblapokkal az interneten.

 

Hivatkozások típusai

  • Belső link: saját webhelyünkön belül egy másik weboldalra, vagy egyéb fájlra (kép, pdf, dokumentum) mutató link.
  • Külső link: egy internetes webhelyre mutató hivatkozás
  • Email link: egy email címre mutató hivatkozás. Rá kattintva az alapértelmezett levelezőprogram indul el.
  • Oldalon belüli link: az oldal egy adott pontjára ugorhatunk segítségével, egyfajta tartalomjegyzék szerű működés.

Hivatkozások készítése

Első teendőnk, hogy kijelöljük azt a szöveget, vagy képet, melyről linket szeretnénk készíteni. Majd válasszuk az ikonsorról a Hivatkozás ikont!

 


A Hivatkozás ikon megnyomásakor a Hivatkozás tulajdonságai ablak jelenik meg. Az ablak a képekhez hasonlóan ugyanazt tartalmazza új hivatkozás készítésekor, illetve meglévő hivatkozás módosításakor.

 


A Hivatkozás tulajdonságai ablakban 3 tulajdonságra kell figyelnünk.

  • Hivatkozás szövege
  • Hivatkozás címe
  • Cél

Hivatkozás szövege

Ide a kijelölt szöveg, vagy kép fog kerülni. Ha nem jelöltünk ki semmit, itt megadhatjuk a kívánt szöveget.

 

Hivatkozás címe

Itt kell megadnunk, hogy hova mutat a hivatkozás. Ha saját weblapra (képre, egyéb fájlra) szeretnénk rámutatni, akkor használjuk a Tallózás gombot! (Belső link)

Ha egy külső weblapra mutatunk rá, akkor annak URL-jét (pl: http://www.google.hu) gépeljük be szövegmezőbe! (Külső link)

Ha egy email címre mutatunk, akkor írjuk be az email címet a szövegmezőbe, majd kapcsoljuk be A fenti egy email cím jelölőnégyzetet! (email link)

Az oldalon belüli link készítése egy kicsit összetettebb, erre a későbbiekben visszatérünk.

 

Cél

Alapértelmezés szerint a link a böngészőben a saját weblapunk helyett nyílik meg. Ha azt szeretnénk, hogy a link új ablakban nyíljon meg, akkor kapcsoljuk be a Hivatkozás megnyitása jelölőnégyzetet, majd válasszuk az új ablakban opciót a legördülő listából!

 

 

Oldalon belüli hivatkozás készítése

Az oldalon belüli (pl.: tartalomjegyzék szerű) hivatkozások készítése annyiban különbözik az eddig megismertektől, hogy némi előkészítést igényel. Mielőtt a hivatkozást el tudjuk készíteni meg kell jelölnünk az oldalunkon azt a pontot, ahová mutatni szeretnénk. Ennek a jelölésnek az eszköze a Horgony.

  1. Álljunk a kurzorral a weboldalnak arra a pontjára, ahová a linkkel mutatni szeretnénk, majd kattintsunk az ikonsor Horgony ikonjára!
  2. A megjelenő ablakban adjuk meg a horgony nevét! (Ügyeljünk az ékezet és szóköz nélküli névadásra!) Ekkor a KompoZer elhelyez egy kis horgony szimbólumot ott ahol a kurzorunk villogott. (A horgony szimbólum böngészőben természetesen nem lesz látható.)
  3. Készítsük el a linket a szokásos módon, a hivatkozás címéhez írjunk egy # karaktert majd a horgony nevét! (pl.: Ha egy vege nevű horgonyt hoztunk létre, akkor a hivatkozás címéhez a #vege kerüljön.)

 

iDevice ikon Gyakorlati feladat

Ha a korábbi anyagrészeket áttanulmányozta akkor a táblázatok készítésének kivételével készen áll a középszintű informatika érettségi webszerkesztés feladatainak megoldására. Próbálja ki magát!

Töltse le a 2008 májusi érettségi forrásfájlait és feladatlapját!

Nyissa meg a feladatlapot! A 3. Vasúttörténet című feladat a webszerkesztesi feladat. Ezt a feladatot az eddigiek alapján a 7. 8. és 10. pontok kivételével meg tudja oldani! (Ezeknél a pontoknál táblázatok használata szükséges, ami a következő fejezet témája.)