Képek a weblapon

Kép beszúrása

Képek használata előtt a legfontosabb teendőnk, hogy a képfájlt másoljuk abba a mappába (vagy abból nyíló almappába) ahová weblapunkat elmentettük. A szerkesztett weblap mindenképen legyen elmentve és ügyeljünk arra is, hogy a képek fájlneveiben ne használjunk ékezetet, vagy szóközt.

Kép beszúrását az ikonsor megfelelő gombjával kezdeményezhetjük:

 

 

 

Képek alapvető tulajdonságai

Kép beszúrásakor a kép tulajdonságai ablakot kapjuk meg az ablakon minimálisan két tulajdonságot kell beállítanunk:

  • Kép URL
  • Magyarázó szöveg

Kép URL megadásakor a kép elérési útját kell megadnunk, ezt legegyszerűbben a Tallózás gomb használatával tehetjük meg. Győződjünk meg róla, hogy Az Útvonal relatív az oldal elhelyezkedéséhez képest jelölőnégyzet mindig bekapcsolt állapotban legyen! Így elkerülhetjük azt a hibát, hogy a weblap áthelyezésekor a kép ne jelenjen meg a weblapon.

A magyarázó szöveg a böngészőben a kép betöltődéséig annak helyén jelenik meg. Ha nem látó ember látogatja oldalunkat, felolvasószoftvere a kép magyarázó szövegét fogja felolvasni. Ennek megfelelően a weblapokon"illik" a képekhez értelmes magyarázó szöveget megadnunk. Ha ezt mégsem szeretnénk megtenni, válasszuk a Nincs magyarázó szöveg opciót.

 

Képek méret tulajdonságai

A kép tulajdonságai ablakon, a Méretek fülön adhatjuk meg a kép méretezésére vonatkozó tulajdonságokat:

 


Ha a Valódi méret opciót használjuk, akkor a kép a weblapon a fájl pixelben kifejezett méreteinek megfelelően fog megjelenni. Ha az Egyéni méret opciót választjuk, akkor mi magunk méretezhetjük a képet. Megadhatjuk a méreteket képpontban (pixel), vagy százalékos formában. Százalékos megadás esetén nem az eredeti képméret százalékában, hanem a rendelkezésre álló hely (az ablak, vagy táblázat cella) százalékában adhatjuk meg a méretet.

Megjegyzendő, hogy a weblapokon nem szokás a képeket utólag méretezni, inkább valamilyen képszerkesztő programmal előzőleg méretezzük képeinket.

 

Képek megjelenés tulajdonságai

A kép tulajdonságai ablakon, a Megjelenés fülön három fontos tulajdonságot állíthatunk be:

  • Kép körüli térközt (képpontban, alul-felül, illetve jobb-bal oldalon)
  • Kép körüli szegélyt (vastagságát képpontban, ha nem szeretnénk szegélyt használni, írjunk nullát!)
  • Kép és szöveg helyzetét ( a szöveg körbefuttatását a kép körül, ha a képet és szöveget egymás mellé szeretnénk helyezni)

A kép tulajdonságai ablaknak van egy negyedik, Hivatkozás füle is, erről a Hivatkozások készítése fejezetben lesz szó.
Ellenőrző kérdések
Milyen módon adhatjuk meg a kép méreteit?
Képpontban (pixelben).
Az eredeti méret százalékában.
A rendelkezésre álló hely százalékában.
Beállítástól függően cm-ben, vagy inchben.